10 store burgerboller

Ingredienser

  • 335 g lunken vand
  • 150 g surdejsrest
  • 20 g gær / 5 g tørgær
  • 125 g spelt
  • 150 g fuldkornsspelt
  • 275 g hvedemel
  • 25 g sukker
  • 50 g blødt fedtstof
  • 10 g salt
  • 1 æg til at pensle med

Er der mangel på surdejsrester kan der altid erstattes med vand og mel i målestoksforholdet 1:1.

Sådan

Mel-typerne blandes og tørgæren røres i. Almindelig gær røres ud i vandet. Alle ingredienser med undtagelse af fedtstoffet æltes sammen. Derefter æltes på røremaskine mens fedtstoffet tilsættes. Der æltes i 12-15 minutter til dejen slipper skålen.

Lad dejen hæve i 45-60 minutter afhængig af rumtemperaturen.

Tænd derefter ovnen 200° – gerne med bagestål. Sæt en bradepande omvendt i øverste del af ovnen og en lille bradepande eller lignende i bunden til damp.

Del dejen op i 10 stykker. Spænd dem op og læg dem på bagepapir med god plads. Tryk dem lidt flade ved formningen. Pensl med æg og giv et godt lag sesam. Læg bagepapir over og en bageplade øverst. Lad dem hæve under det lette ‘pres’ i 15 minutter. Derefter fjernes bageplade og papir, og bollerne hæver videre i 45 minutter – igen afhængig af rumtemperaturen.

Bag bollerne i 7 minutter med bageplade over og damp i bunden. Derefter fjernes bagepladen og det sidste damp lukkes ud af ovnen. Bag videre i ydereligere 8-10 minutter til de har den ønskede farve.

Køl bollerne pakket ind i viskestykke. Når helt kølet ned kan de pakkes i poser og eventuelt fryses.