Denne opskrift er en fantastisk opskrift på fødselsdagsboller, som jeg har fået af min svigerinde Kirstin. Som fødselsdagsboller får man en let bolle, da den hæver rigtigt godt, men samtidigt en fugtig tyngde, der smager super godt. Jeg har haft god erfaring med at bruge den til kanelbrød. Her ruller jeg den lidt ud og smør den med flydende margarine og drysser med kanelsukker. Og hvis man gør dejen lidt grovere, får man de skønneste morgenboller.
Ingredienser
- 2 ¼ dl mælk
- 50 g gær
- 2 æg (gem den tynde del af hviderne til pensling)
- lidt salt
- 50 g sukker
- 50 g margarine / smør
- 500 g mel
Sådan
Smuldr gæren, tilsæt salt og sukker og rør det sammen. Varm mælk og fedtstof til det er hånd lunt og rør det i gæren. Pisk æggene sammen og hæld dem i gær/mælk. Tilsæt mel og ælt det godt sammen. Endelig ikke for meget mel, så bliver bollerne tørre.
Dejen hæves til dobbelt størrelse (½-1 time). Slås ned, æltes igen og deles i ca 20 stk. som trilles og sættes på bageplade til hævning til de opnår dobbelt størrelse.
Pensles med lidt æggehvide, og bages ved 200° i 10 – 12 min.
Variant til morgenboller
Pointen er lidt grovere og lidt mindre søde end fødselsdagsboller.
- 100 g grovhvede
- 2 dl vand
- 2 dl mælk
- 2 tsk salt
- 35 g sukker
- 50 g gær
- 2 æg (gem den tynde del af hviderne til pensling)
- 50 g margarine / smør
- 500 g mel
Kog 100 g grovhvede med vandet. Køl af ved at blande 2 dl mælk i. Tilsæt salt og sukker. Hvis du er nede på den rette temperatur kan du røre gæren ud i denne blanding, og så i øvrigt følge ovenstående opskrift.