9 boller
Ingredienser
225 g mælk
50 g sukker
150 g surdej (ung, ikke alt for moden for at dæmpe syrligheden)
1 mindre æg
375 g stærk hvede – fx TIPO – brug fx 75 g stenformalet for smagens skyld
2 g kardemomme – kan øges til 3 g afhængig af ønsket smag
9 g salt
55 g blødt smør eller flydende margarine
Æg/mælk koordineres til en temmelig lind dej, hvis melet kan bære det for mere luftige boller.
Sådan
Lun mælken og rør sukkeret ud deri. Tilsæt æg og surdej og rør det grundigt ud.
Mel, kardemomme og salt blandes og æltes grundigt ind i væden.
Tilsæt fedtstoffet lidt ad gangen.
Lad hæve i 3-4 timer afhængig af temperaturen (3 timer ved 24°). Hævningen startes med 3-4 coil folds med 30 minutters mellemrum.
Form bollerne og sæt dem af i en bradepande med låg.
Efterhæves i yderligere 3-4 timer afhængig af temperaturen (3 timer ved 24°). Derefter køleskab til dagen efter.
Bages ved 210°. 8 minutter med damp og overdækning med bageplade. Derefter yderligere 15 minutter eller til ønsket farve er opnået. Måske med lidt varmluft.