(4 personer)
Ingredienser
75 g ris
½ liter sødmælk
60 g mandler smuttet og snittet i splitter
1 stang vanille
1 spsk sukker eller efter behag
½ liter piskefløde
Sådan
Flæk og skrab vanillen. Det hele puttes i gryden med mælk og ris. Det bringes i kog og koger ved svag varme i 45 minutter. Rør tit for at undgå at det brænder på. Når grøden er ved at være klar vil den jævne.
Tag vanillestængerne op, da de kan misfarve grøden. Køl grøden af.
Mandlerne smuttes og hakkes (husk at gemme en HEL mandel). Grøden blandes med mandler og flødeskum, og smages til med sukker.
Historie
På trods af sit fransk-klingende navn, så kendes retten ikke i Frankrig. Navnet betyder ‘ris med mandel’. Retten er dansk og kan spores tilbage til omkring 1900. Indtil da spiste man risengrød med kanel, der var en fin spise, fordi både grødris og kanel var importerede. Risengrøden kunne strækkes med hver-mands-eje: Fløde
Mandelgaven spores tilbage til omkring 1500-tallet, hvor en fransk skik handlede om at putte en bønne i en Helligtrekongers-kage. Fingeren blev konge med en konges privilegier. Hvornår det kom til Danmark vides ikke med sikkerhed, men det var omkring år 1800 hvor bønnen blev udskiftet med en mandel og kagen med risengrød.
Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.