Surdejen blandes aftenen før eller minimum 4 timer før den skal bruges.

  • 20 grundsurdej
  • 65 g vand
  • 65 g hvedemel – evt sammensat med en smule rugmel

Ingredienser

Uden tangzhongMed tangzhong
150 g surdej
125 g vand
190 g lunet mælk
2 æg (indeholder cirka 76% vand)
50 g sukker eller honning
550 g mel
– 125 g groft hvedemel
– 425 g hvedemel
30 g flydende margarine eller smeltet smør
11 g salt


Rør tangzhong af:
– 25 g mel
– 130 g vand

150 g surdej
185 g lunet mælk
2 æg (indeholder cirka 76% vand)
50 g sukker eller honning
550 g mel
– 125 g groft hvedemel
– 400 g hvedemel
30 g flydende margarine eller smeltet smør
11 g salt

Sådan

Overordnet tidsplan:

  • 5 ½ time fra fermenteringsstart til preshape.
  • 2 timers hævning efter shape – den første ½ time under let pres.
  • 45 minutter i fryseren.
  • Bagetid 50 minutter med bradepande over den første ½ time.

Bland de tørre ingredienser og tilsæt de øvrige, med undtagelse af salt og fedtstof.

Tjek temperaturen – målet er 26-27º. Lad dejen stå lunt og tildækket ½-1 time.

Efter pausen fordeles salt og fedtstof over dejen. Niv det ind i overfladen med våde fingre. Foretag første stræk-og-fold.
Tjek temperaturen – målet er 26-27º. Lad dejen stå lunt og tildækket i ½ time.

Gentag stræk og fold hele vejen rundt eller laminering hvis dejen trænger til at blive strammet op. Dette gøres 3-4 gange med ½ times mellemrum. Tjek temperaturen – målet er 26-27º. Lad dejen stå lunt og tildækket.

I perioden med stræk-og-fold ændrer dejen sig fra at pladre ud i skålen til at opbygge spænstighed. Dejen er allerede hævet noget, men skal nu hæve videre til der er opnået omkring 30-40%. I alt 5½ time fra surdejen tilsættes dejen er min erfaring med min surdej og dejen er lun. Er den kold skal der længere tid til.

Resultatet skal være at dejen kan ‘skvulpe’ i skålen.

Vend dejen ud på bordet og spænd den blidt op med bordskraberen. Ikke med mel – blot med fugtede fingre og skraber. Lad den ligge i 20-30 minutter.

Smør sandwichformen grundigt. Stram nu brødet op – fx med kuvertfoldning. Sørg for at ende med en aflang facon, så det kan fylde brødformen.

Når brødet er lagt i formen dækkes det til og hæver i 2-4 timer afhængig af temperaturen – står det lunt (omkring 26-27º) er det to timer.

Tænd ovnen og stil formen i fryseren i 45-60 minutter.

Så skal der bages.

  • Sæt ovnens bradepande eller bageplade omvendt hen over
  • Bag først brødet i 15 minutter ved 200º.
  • Sænk temperaturen til 190º og bag i yderligere 15 minutter.
  • Fjern bagepladen over brødet og bag i yderligere 15 minutter.
  • Tag brødet ud af formen og bag det til kernetemperaturen er cirka 96º. Almindeligt stegetermometer kan sagtens bruges.

Tag brødet ud af ovnen og lad det køle i et viskestykke inden det pakkes i pose.